#deBine: Marian Racolțea

Acest final de august ne găsește în cartier,  străbătând străzile pentru a cunoaște oamenii #deBine și poveștile lor, pentru că în continuare ne dorim să îi găsim pe acei oameni – exemple, care pot schimba mentalități și care te pot face să te simți în Gârcini, într-un loc obișnuit, simplu, normal, fără pericole.

Exact așa ne-am simțit trecând pe strada Subobrej, pe lângă o curte ce părea cu totul aparte, îngrijită, ce iese din tiparul zonei și te atrage, să vrei să vezi mai mult. Așa am ajuns acasă la dl Marian Racolțea, care n-a stat deloc pe gânduri și ne-a primit cu multă căldură în curtea sa.  Dl Marian este un om simplu, căruia i-a plăcut mereu să se ocupe de gospodăria sa, să grădinărească, să se îngrijească de ce e al lui. „Locuiesc pe strada asta de  16 ani” .

„Am început să lucrez de mic, de pe la 12 ani mergeam la adunat de fructe și flori și apoi le vindeam la piață. Așa mi-am dat seama că dacă nu muncești, n-ai nimic!”

Acum dl Marian se ocupă de magazinul alimentar din cartier, chiar aproape de casa sa, magazin care îl ajută să se întrețină și să fie mereu în contact cu oamenii.

„Fac comerț de mai bine de 20 de ani, oamenii deja mă cunosc, și-au dat seama cum sunt, dar înainte când mă întâlneam cu alți comercianți, le ziceam că sunt din Săcele, nu știu, parcă aveam o reținere să le spun că sunt din Gârcini, de teamă de ce ar putea gândi apoi despre mine.”

Pasiunea sa de suflet este grădinăritul, îi plac florile și i-ar plăcea să știe mai multe despre acest domeniu, poate să facă chiar un curs în acest sens.Crede că pasiunea a dobândit-o pe vremea când lucra la serele din Brașov și nu mai avea timp de școală, unde s-a oprit la clasa a VIII-a, pentru că trebuia să muncească și să aibă grijă de frații mai mici. „Educația primită acasă este însă cea care face de multe ori diferența”, crede dl Marian.

Întrebat dacă și-ar fi dorit să locuiască într-o altă zonă, dl Marian este ferm, cu multă încredere și cu  iubire sinceră ne spune  că n-ar da locul acesta pentru nimic altceva. „Aici e locul meu.”

Da, ne spune și de lucrurile rele și urâte, de realitatea pe care nu se poate să o ignori, de  oamenii la care ajungi mai greu cu vorba bună, de atitudini și comportamente învechite, dar  consideră că oamenii pot fi educați, cu reguli, cu strictețe și  perseverență.

„E de datoria noastră să avem grijă de cartier, să n-asteptăm să ne facă treaba altcineva, dar să acceptăm și ajutorul atunci când e nevoie și să învățăm să colaborăm!”

Dl Marian este un om #deBine din Gârcini, care ne arată că se poate să-ți creezi o oază de frumos și într-o zonă cărora nu mulți i-ar fi dat șanse!