#deBine: Nae Gândac

Povestea acestei luni s-a lăsat puțin așteptată, însă cu siguranță va merita !

Cine a fost până acum în Gârcini și nu l-a cunoscut pe Nae Gândac?

N-ai cum să nu-l știi, e mereu în cartier, mereu înconjurat de oameni, mereu cu hârtii în mână, mereu pregătit de discuție. Nae e un reprezentant al cartierului,  un om care la doar 50 de ani luptă cu aceeași dorință din tinerețe, pentru cartierul său și își dorește din tot sufletul să aducă lumina și în Gârcini.

Nae e un om simplu, fost agent de pază, actual om implicat 100% în dezvoltarea comunității sale. Tot timpul și-l dedică oamenilor și al bunăstării cartierului, ne spune că „și dacă sunt la masă și mă caută oamenii să îi ajut, nu stau să mă gândesc, merg să vorbim”. Îl caută oamenii pentru a le rezolva tot felul de probleme, fie legate de actele de identitate, de probleme familiale, școlare și lista poate continua. „Au ajuns să vină toți la mine, pentru că eu din suflet vreau să fac un bine, benevol și când nu știu ceva, caut, întreb și tot rezolv.”

Nae s-a născut, a crescut și de când se știe este în Gârcini.  Își amintește când era copil că lucrurile erau diferite pe atunci, aveau chiar și un teren de fotbal în cartier. „Odată, au venit unii de la Făgăraș ca să joace un meci cu noi!” Oamenii erau altfel, se înțelegeau altfel, erau și mai puțini, acum mai bine de 1000 dintre locuitori sunt copii.

 „Am terminat 12 clase la 45 de ani, pentru că n-aveam școală, dar îmi doream să devin reprezentant al rromilor, la primărie, pentru că doar unul de-al nostru poate să fie acolo!”

Uneori spune că îi este rușine să spună că este din Gârcini, pentru că oamenii au prejudecăți și îi privesc diferit. „Trebuie să învățăm să ieșim din impas, petru că și noi suntem capabili, sunt și oameni buni în Gârcini, dar se cunosc doar lucrurile rele, știți doar că nu există pădure fără uscăciuni!”

Nae are familie mare, șase copii și 14 nepoți. Pentru ei spune că luptă, se zbate, umblă,  se implică și simte cumva că este de datoria sa să-și ajute semenii, să se simtă în Gârcini, ca în orice alt cartier, să nu le mai fie frică oamenilor, să fie mai mult bine și mai puțin rău. Este încrezător în viitor, speră că toată lumea se va ține de cuvânt, că  locuitorii vor fi mai civilizați și toate proiectele la care ia parte îi vor aduce mulțumire!

Povestea lui Nae ar putea continua cu multe capitole, alte pagini și file scrise , însă concluzionăm aici simplu, așa cum el spune: „oamenii simpli, pot face lucrurile micuțe, care fac diferența. ”