Ce mai fac tinerii de la Proactivi pentru Gârcini?

Proactivi pentru Gârcini” a debutat la inițiativa tinerilor din cartier, din dorința lor de a schimba puțin lumea în care trăiesc și de a se implica în comunitatea, unde își scriu viitorul. Acești tineri și-au arătat devotamentul și implicarea ca voluntari, astfel cu ajutorul lor am putut realiza primele acțiuni de conștientizare a situației din cartier, am putut demara acțiuni de ecologizare și chiar de organizare comunitară. Voluntarii au fost pilonul de bază al acestui proiect, fiind implicați direcți în comunitate. Din 2016, de la debut și până acum, multe lucruri s-au schimbat in viețile lor, iar povestea fiecăruia a mai adăugat o filă.

 

 

Laurențiu. Este mereu acolo când ai nevoie de el. E la doar un telefon distanță, gată să participe, să se implice, să îți fie alături. De-a lungul celor doi ani, Laurențiu a reușit să termine liceul și să își găsească și un loc de muncă. A încercat în mai multe locuri, a fost mecanic, a fost muncitor în fabrică, dar acum se află în locul în care spune el, îi place cel mai mult, aproape de oameni. Tot în acest timp a continuat să își ajute cartierul, fiind prezent la discuții și întâlniri de interes. O experiență memorabilă a sa din ultimul timp, de care este foarte mândru este obținerea carnetului de șofer, pentru care a muncit mult, dar spune el, a meritat! Acum Laurențiu s-a înscris la Școala postliceală, are un contract de muncă cu normă de 8 ore în Brașov, are grijă de familia sa și își dorește să încheie studiile cu bine, ca să poată evolua și mai mult.

Costina. În viața Costinei s-au întâmplat multe lucruri, la care nici nu se gândea  în 2016. Odată cu trecerea timpului Costina s-a maturizat, a cunoscut provocările unei familii cu personalitate, dar în ciuda dificultăților pe care le-a întâmpinat a încheiat cu bine liceul și a absolvit. După absolvire s-a angajat și astfel a cunoscut responsabilitățile unui loc de muncă. De puțin timp  a fost binecuvântată cu o micuță care i-a schimbat total viața și de care se bucură alături de întreaga familie.

 

Sami a absolvit și ea liceul și la scurt timp după aceasta s-a și angajat.  A găsit repede de lucru, pentru că de-a lungul orelor de practică  din timpul liceului a cunoscut oameni, care au crezut în ea și care după finalizarea liceului i-au oferit o șansă. Lucreză în domeniul studiilor, comerț, iar de-a lungul timpului, arătând seriozitate și încredere către angajator, a fost promovată! Se bucură că acum colectivul a acceptat-o și au trecut dincolo de stereotipuri. N-a fost ușor, dar s-a ambiționat și vrea să demonstreze tuturor că poate și astfel să-și ajute și familia.

 

Lori. Odată voluntar, acum angajat. După finalizarea liceului, Lori s-a angajat în domeniul studiilor, la un mare lanț de magazine, chiar in Brașov. Nici trezitul de dimineață sau naveta zilnică nu a impiedicat-o să nu rămână  consecventă și responsabilă, dovedindu-le angajatorilor seriozitate, chiar din prima zi de lucru. Astfel în cei doi ani, și Lori a crescut pe scara ierarhică. Viața ei s-a schimbat în urma experiențelor de voluntariat, oferindu-i șansa de a vedea lucrurile diferit.

 

Evelina a luat viața în piept și responsabilitățile încă de pe vremea liceului. A fost plecată din țară, în Italia, unde a descoperit multe locuri frumoase, dar a și învățat multe lecții despre viață în general. Este mamă acum, iar de mai bine de un an acest rol a fost cel mai important. Acum, Evelina lucrează la o firmă în Brașov și face orice ca să croiască un viitor copilului ei.

 

 

 

Adiță a absolvit liceul, primul de la el din promoție, și acum este și el capul unei familii, având grijă ca cei din viața sa să aibă parte de bunăstare și liniște. Pentru toate acestea muncește cât de mult poate într-una din fabricile din județul Brașov. De câțiva ani este angajat cu contract de muncă de 8 ore,  ceea ce reprezintă pentru el un loc de muncă stabil și sigur. La fel ca în viața de zi cu zi a dovedit și la locul de muncă că este un tânăr respectuos, dedicat, pe care te poți baza.

 

 

Vio a fost și el parte din echipa de voluntari alături de care acest proiect a debutat. A absolvit liceul și în aceeași lună s-a și angajat la un service auto din oraș. După scurt timp și-a dat seama că vrea ceva mai mult, astfel, de aproape un an a acceptat un alt loc de muncă, tot în domeniu, care presupune de această dată și deplasări în străinătate. Locul de muncă la noua firmă i-a oferit posibilitatea de a întemeia o familie, de a-și îmbunătăți locuința și de a călători. De 9 luni de zile familia sa a crescut, cu încă un membru, un băiețel care a întregit familia.

 

 

Dani a vrut mereu să fie independent și să câștige proprii lui bănuți. În ultima perioadă a călătorit și a muncit prin străinătate și astfel a cunoscut provocările traiului departe de casă dar și ceea ce înseamnă o viață independentă. Acum este din nou acasă, în Săcele și se bucură de timpul petrecut alături de familia sa. Între timp, caută un loc muncă și își ajută frații și surorile mai mici.

 

 

 

Vasi a fost și el voluntar în cadrul „Proactivi pentru Gârcini” în 2016. De-a lungul perioadei liceului a ales să lucreze și să câștige banuți pentru el și familia sa. Părinții săi l-au susținut mereu în ceea ce înseamnă responsabilitatea și educația pentru viață. Acum, familia s-a mărit, are un copilaș și pentru el și viitorul său lucrează la o firmă aproape de casă.

 

 

 

Adi a absolvit și el liceul și la scurt timp s-a angajat la o companie în județul Brașov. A avut mai multe locuri de muncă în ultima perioadă. A căutat ceva care să-i placă mai mult și într-un final a găsit. Acum lucrează la una dintre fabricile din Brașov, spune că îi place acolo, că are colegi prietenoși și că îl apreciază pentru ceea ce reușește să facă la locul de muncă. În același timp, și el se bucură de faptul că învață lucruri noi și lucrează  în echipă.

 

 

Gina. Ambiționată de propriile idealuri, Gina a absolvit anul acesta liceul, iar imediat după s-a pregătit temeinic pentru examenul de Bacalaureat. Rezultatele au fost răsplata a patru ani de muncă. De-a lungul clasei a XII-a și ulterior, Gina a continuat să  muncească part-time, după școală sau în weekenduri, pentru a nu lăsă cheltuielile de final de liceu, doar pe umerii părinților. Am putea spune despre Gina, cea de acum că este o persoană care își dorește mereu mai mult. Și de la ea și de la ceilalți, și muncește pentru aceasta cât poate ea de mult.

 

 

Orsi este  studentă la Psihologie, la Cluj, anul I. S-a îndepărtat de Săcele, dar spune că proiectul „Proactivi pentru Gârcini” a fost cel care a determinat-o să aleagă calea psihologiei. Vrea să-i înțeleagă dincolo de cuvinte pe oameni, să știe cum să-i ajute, să le ofere support, iar toate acestea au pornit în urma discuțiilor și a întâlnirilor din Gârcini. Crede că oamenii au nevoie de suport, au nevoie de alți oameni în jurul lor, alături de care să clădească  comunități.

 

 

 

Răzvan este și el student, anul I, la  facultatea de Medicină din Brașov. Spune că odată cu alăturarea ca voluntar în această echipă și-a dat seama că viața nu este pentru toată lumea roz și nu toată lumea are posibilitatea materială să primească tot ce își dorește. Întocmai ca mulți alți tineri de astăzi, credea că a avea electricitate sau apă curentă în casă este o normalitate, însă odată ajuns în Gârcini și-a dat seama că realitatea e diferită pentru fiecare dintre noi. Spune că deși surprins de tot ce era în jurul său, case, străzi, drumuri, niște copii cu ochii limpezi i-au transmis lui Răzvan că fericirea nu are bariere. La mai bine de un an de la activitatea sa, rămâne cu o numeroasă listă de prieteni și cu o provocare în minte, de a face mai multe pentru comunitatea în care trăiește.

Kinga este studentă în anul II, la Comunicare și Relații Publice, în Brașov. Încearcă să se implice în afara cursurilor și a seminarilor în activități de voluntariat, dar și în activități administrative, precum Consiliul Facultății sau proiecte Erasmus. Spune despre proiectul  „Proactivi pentru Gârcini” că a fost un proiect în care s-a implicat cu drag și crede că a fost o experiență benefică de ambele părți.

 

Liviu este acum student în ultimul an, al patrulea la Facultatea de Design și Produs de Mediu din Brașov. Îi place facultatea aceasta chiar dacă examenele sunt numeroase și grele, dar a reușit să îmbine în studenție utilul cu plăcutul și s-a implicat în activități de voluntariat, în cadrul BEST Brașov. Deși a mai făcut voluntariat înainte, experiența „Proactivi pentru Gârcini” a fost una din care a învățat multe despre oameni și viața lor.

 

Ei au fost cei care au venit cu ideea implicării în cartier, la început de 2016 și au fost cu adevărat Proactivi pentru Gârcini!  De atunci lucrurile s-au schimbat atât pentru ei, cât și pentru cartier, iar mai mulți oameni cu inițiativă au venit în comunitate pentru a aduce îmbunătățiri zonei. Ne bucurăm că un grup de tineri liceeni a putut oferi un exemplu de implicare pentru localnicii din cartierul Gârcini, aplicând principii și instrumente de organizare comunitară.