#deBine: Lenuța Marșavela

Continuăm și în 2018 să scriem #deBine despre Gârcini!

De data aceasta vorbim despre Lenuța Marșavela. Lenuța este mediator școlar de 11 ani la Școala Gimnazială nr 5. Săcele. Ce este un mediator școlar? Ei bine, este liantul dintre părinte și școală, este persoana care se preocupă ca elevul să nu absenteze, comunică în permanență cu părinții și pofesorii. O meserie care nu pare deloc ușoară, mai cu seamă când auzi că e vorba despre copiii din Gârcini, nu? Lenuța are alt răspuns însă.

„Îmi place meseria asta, altfel nu stăteam 11 ani. Cred că mi se potrivește, îmi place să vorbesc cu oamenii și cunosc și lumea din cartier, deci nu e greu”.

Ne spune că pe parcursul unei zile pline de muncă are în grijă mai bine de 100 de copii, îi însoțește de acasă  la școală și înapoi, însă această responsabilitate nu o sperie, pentru că știe că are încrederea părinților, care-și iubesc copiii mai mult ca orice!

Lenuța are 44 de ani, trei copii și locuiește pe strada Gârciniului. E cunoscută în cartier și oamenii nu ezită să apeleze la ajutorul ei când vine vorba de completat formulare sau alte hârtii. Tocmai de aceea, pentru că are așteptări de la ea, s-a înscris la seral și astfel de dimineața și până seara este la școală.

„Așa am vrut eu, nu m-a obligat nimeni, m-am gândit că e bine să termin și eu o școală!”

Lenuța crede despre locul în care își crește copiii că se poate schimba, dar nu fără voia localnicilor „schimbarea în Gârcini vine de la oameni”. Ne spune despre oameni că sunt impulsivi, explozivi din cauza sărăciei, care-i face să fie așa.

„Pentru că n-au școală, ei nu își cunosc drepturile, sunt închiși și nu vor să profite de ce este în jurul lor”.

În toate demersurile sale din comunitate și în toate activitățile sale, Lenuța este susținută de soțul său care o sprijină și o ajută: „Iar ai musafiri la poartă, mergi și ajută-i!” (ne spune că aude frecvent de la el.)

Mulțumim Lenuța pentru povestea ta, mulțumim că ești un om #deBine în Gârcini!