#deBine: ENGAGE în Gârcini

De mai bine de 1 an de zile, în curtea școlii din Gârcini a demarat un nou proiect, într-o locație nouă, nonconformistă și foarte practică. Într-un spațiu de tip container, dotat cu materiale adecvate educației, voluntari și elevi petrec timpul împreună. Mai exact, este vorba despre un parteneriat între Asociația ENGAGE, Universitatea Transilvania – Facultatea de Litere, și Școala Gimnazială Nr. 5 din Gârcini, parteneriat care reușește să le dea copiilor șansa de a stăpâni cu succes scrisul, cititul, socotitul.

Care este secretul? Și care este rolul fiecărei părți în acest proiect? Să le luăm pe rând!

Copiii

Cei 30 de copii care sunt înscriși în proiect locuiesc în cartierul Gârcini și, pentru că au rămas în urmă cu materia la școală, în special cu noțiunile elementare de scris și citit, au puține șanse să mai recupereze în clasă, în timpul orelor. Consecința este că aceștia ajung să abandoneze școala din cauza faptului că nu fac față cerințelor și nu găsesc în jur încurajarea și sprijinul necesar depășirii situației de risc. Unii dintre ei sunt în clasa a III-a, alții într-a IV-a și învață după-masa sau dimineața.

Indiferent de programul lor școlar, așteaptă cu nerăbdare ziua în care participă la activitățile proiectului în zilele de marți și miercuri după-masa! Întrebat ce-i place cel mai mult să facă, atunci când vine la proiect, unul din micuți mărturisește voios: “Cel mai mult, îmi place să scriu!”.

Inițial, anul trecut, era o singură zi pe săptămâna când echipa era prezentă în micul container din curtea școlii, iar de anul acesta școlar, timpul s-a extins la două zile, având și posibilitatea petrecerii timpului într-un spațiu mult mai mare.

Școala

Întreaga activitate are loc în Centrul de Învățare, care include două spații de lucru, acum amenajate pentru o sală de clasă și un birou, în curtea Școlii Gimnaziale Nr. 5 din cartierul Gârcini, municipiul Săcele. Proiectul are un coordonator din cadrul aceleiași școli, un cadru didactic, care se ocupă de grupele de elevi, asigură implementarea, monitorizează progresul copiilor, îndrumă studenții. Alina Gavrilă cunoaște copiii și părinții acestora, este familiară cu mediul școlar și comunitar de azi de zile, menține legătura cu învățătorii copiilor și conducerea școlii.

În timp ce le servește copiilor gustarea, spune că, pentru acești copii este extraordinar faptul că pot petrece timp de calitate în afara școlii. Aici, primesc un ajutor suplimentar la scris și citit: este, practic, „o mână întinsă”, după cum s-a exprimat Alina.

Studenții

Voluntarii sunt în număr de 30, studenți la Facultatea de Litere din Brașov. Au ales să facă voluntariat pentru că au înclinație spre lucrul cu copiii și doresc un mediu interactiv de dezvoltare personală. O parte din ei vor să urmeze o carieră în domeniul educației, să devină profesori; alții, încă nu și-au descoperit vocația, dar voluntariatul îi influențează în tot ceea ce își propun pentru viitor.

Unul dintre studenții voluntari mărturisește motivația de a se implica în acest proiect, după a treia săptămână de voluntariat: „Vreau să îmbrățișez meseria de profesor, iar inocența copiilor mă inspiră în a crea noi metode pentru dezvoltarea lor.”

Programul include două ore de lucru (16.00-18.00), în două zile pe săptămână (marți, miercuri), când fiecare student voluntar preia unul sau doi copii cărora le acordă atenția care li se cuvine și ajutorul necesar. Abordarea este diferită față de predarea în școală, aplicând principii regăsite în educația non-formală și învățarea prin joc și experiență. În timpul programului, se produce un impact pozitiv de ambele părți! Atunci când studenții intră în contact cu elevii, se schimbă mentalități, se dărâmă bariere, se înving temeri.

„Nu știi niciodată cine dă și cine este cel care primește”, spune Alina.

Organizația

Asociația ENGAGE, prin echipa sa, oferă sprijinul material și resursele necesare, asigură procesul de evaluare și un training tematic pentru studenți, după sesiunea de lucru cu elevii. Astfel, studenții primesc informații despre inteligență relațională, despre îmbunătățirea relației cu elevii și cu cei din jur, despre compasiune și disciplină. Este o oportunitate binevenită pentru aceștia, poate chiar unică, având ocazia să aplice în lucrul cu elevii, dar și în viață în general, principiile dobândite la training. Luna aceasta, studenții au avut o ieșire specială, au participat la un atelier de o zi întreagă pentru dezvoltarea abilităților de lucru în echipă. În plus, pe tot parcursul anului școlar, coordonatorii direct implicați în proiect le oferă studenților suport și metode de predare interactive.

La ENGAGE, dorim să conectăm ideile noastre cu realitatea. Pentru noi aceasta înseamnă că tot ceea ce facem este influenţat de credinţa noastră. Nu considerăm că ideile trebuie separate de realitate. Noi credem că acestea două se întrepătrund. (www.engagebrasov.ro)

Proiectul de educație ENGAGE este un model de bună practică în ceea ce privește colaborarea interinstituțională, metodele de învățare non-formală și dedicarea echipei de voluntari. Este cu adevărat ceva #debine care se întâmplă în Gârcini și care aduce rezultate în viețile copiilor, iar pe termen lung, în întreaga comunitate.

Pentru noutăți despre proiect, puteți urmări paginile de facebook: EngageBrasov și Scoalanr5Sacele. Dacă sunt persoane interesate de voluntariat, acestea pot completa formularul de aici.

(sursa foto: pagina de facebook Engage)